Σελίδες


Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πάσχα στη Σκιάθο, το νησί του Παπαδιαμάντη

Ξεχωριστή, πανέμορφη, καταπράσινη. Και ανάμεσα σε όλα αυτά ιδανική για να ζήσετε την πιο κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα, αφού το τελετουργικό της είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.


Γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος είναι ίσως το ομορφότερο νησί των Σποράδων. Το μέγεθός της είναι βολικό για τις μέρες του Πάσχα, αφού άνετα σε 3-4 μέρες θα περιηγηθείτε σε όλο το νησί, θα γνωρίσετε τις πευκόφυτες παραλίες και θα περπατήσετε σε καλντερίμια φρεσκοασπρισμένα.

Η ιδιαιτερότητα που έχει το Πάσχα στη Σκιάθο βρίσκεται στο Αγιονορείτικο τελετουργικό που τηρείται σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Το νησί καλύπτεται από ένα πένθιμο πέπλο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ η επιτάφιος ακολουθία τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου, ακολουθώντας τα ωράρια του Αγίου Όρους.

Η ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργεί αίσθημα κατάνυξης,καθώς ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα στενά της πόλης, ο τελάλης απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς και όλοι οι κατοίκοι ακολουθούν ή παρακολουθούν από τα φωτισμένα σπίτια τους. Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση από τους ιερείς της ”εις Άδου Καθόδου”. Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, πραγματοποιούνται και όλες οι ετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου