Σελίδες


Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τικ Χυτόν Ίμερας

Ιστορικά στοιχεία
Η Ίμερα ήταν μια περιοχή ανάμεσα στην Κρώμνη και την Αργυρούπολη με ελληνικό πληθυσμό που τον 18ο-19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ίμερα και τα 7 χωριά της ζούσαν 3500 χιλιάδες Έλληνες που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην Κοζάνη, την Καβάλα, την Ξάνθη και την Καστοριά. Σήμερα ονομάζεται Όλουτζακ και είναι 38 χιλιόμετρα ΒΑ της Αργυρούπολης(Ανατ. Πόντος Σάββας Καλεντερίδης).

Λαογραφικά στοιχεία
Χυτός στην Ποντιακή διάλεκτο σημαίνει καλοσχηματισμένος, τεντωμένος (Ιστορικό Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου Α. Α. Παπαδόπουλου). Χορός αριστερόστροφος που χορεύεται σε κλειστό κύκλο αφού είναι μια μορφή ανάποδου Τίκ Μονόν που έχει 6 βήματα και η λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες. Τον χορό έδειξε στον Ν. Ζουρνατζίδη πόντιος γεννημένος στην Ίμερα του Πόντου. (υλικό από DVD, Χοροί του Πόντου Ν. Ζουρνατζίδη).

Βήμα
Πάτημα-σουστάρισμα με όλο το πέλμα του δεξιού ποδιού λοξά δεξιά προς το κέντρο του κύκλου (βήμα 1). Το βάρος όλου του σώματος περνά προς τα μήλα των δαχτύλων του δεξιού ποδιού και σουστάρει ελαφρά καθώς το αριστερό πόδι άρετε (λυγισμένο από το γόνατο) με κατεύθυνση προς τον δικέφαλο μηριαίο του δεξιού ποδιού (βήμα 2).

Πάτημα αριστερού ποδιού με όλο το πέλμα αριστερά στην διάσταση προς το κέντρο του κύκλου (βήμα 3ο) το δεξί πόδι περνά πίσω από το αριστερό (4ο βήμα) πάτημα σουστάρισμα αριστερού ποδιού στην διάσταση αριστερά προς την περιφέρεια του νοητού κύκλου της αρχικής θέσης (5ο βήμα) κλείσιμο με το δεξί δίπλα στο αριστερό (6ο βήμα).





Σχετικά με την καταγραφή των ποντιακών χορών, όπως γίνεται στο παραπάνω video , θα θελα  να επισημάνω πως πρόκειται για εξαιρετική δουλειά , την οποία επιμελήθηκαν οι κ.Σιδηρόπουλος  και Κοκοβίδης,  οι οποίοι δεν αποτυπώνουν μόνο τους  χορούς  αλλά αναλύουν το βήμα ,την κίνηση του σώματος και  καταγράφουν λεπτομερώς όλα τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που τους συνοδεύουν.Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το πολύτιμο έργο τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου