Σελίδες


Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Γυναικεία ενδυμασία Καστελλόριζου


Γυναικεία ενδυμασία Καστελόριζου 19ος – 20ός αι. Αθήνα, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Α. Μ. 7171

Νυφική και γιορτινή ενδυμασία Καστελόριζου που ανήκει στον τύπο της φορεσιάς με το καβάι. Φοριέται ακόμη και σήμερα καθημερινά από τις γυναίκες στο Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Αυστραλία όπου έχουνμεταναστεύσει πολλοί από τους κατοίκους του νησιού. Διακριτικά εξαρτήματα της φορεσιάς υποδηλώνουν την κοινωνική θέση της γυναίκας, καθώς και την θέση της στον κύκλο της ζωής (αρραβώνας, γάμος, θάνατος). Κύρια χαρακτηριστικά της η μεταξωτή βράκα που σουρώνει στη μέση, το πουκάμισ’, λευκό και κοντό ως το γόνατο, το μεταξωτό ζεπούνι και το πολυτελές φόρεμα το οποίο είναι ανοιχτό μπροστά. Την περιφέρεια τυλίγει πολλές φορές το ζώσμα. Εξωτερικά φοριέται η γούνα, είδος παλτού από χρυσοκέντητο βελούδο στολισμένη ολόγυρα με γούνα. Χαρακτηριστικό του κεφαλόδεσμου είναι η καρφίτσα με ένα έως τρία φλουριά, με την οποία στερεώνουν και το μεγάλο μεταξωτό σάλι ξενικής προέλευσης. Οι γυναίκες του Καστελόριζου φορούσαν πολλά χρυσαφικά στα χέρια τους -κυρίως δαχτυλίδια- γι αυτό και βάδιζαν με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος για να τα επιδεικνύουν.
μεγέθυνση

πηγή:  http://www.europeana.eu/portal/record/08540/43ABD2A5ECC8320359EC7118810751667636F8C4.html?start=4

2 σχόλια:

 1. Γειά σας από το Καστελλόριζο, και σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τις ειδήσεις για το ακριτικό νησάκι μας. Μια μόνο θερμή παράκληση, ώστε να μας βοηθήσετε ακόμα περισσότερο. Αν γίνεται, γράφετε το όνομα του Καστελλόριζου με δύο λάμδα, που είναι ο σωστός τρόπος, και όχι με ένα λάμδα. Ένας γνωστός γλωσσολόγος (άσχετος με το νησί), αυθαίρετα, χωρίς να ρωτήσει το Δήμο Μεγίστης και τους κατοίκους του νησιού, άλλαξε την ορθογραφία στο λεξικό του, με αποτέλεσμα εκτός από την άγνοια από το κράτος σε γιατρούς κτλ, να αντιμετωπίζουμε κι ένα χάος με την ορθογραφία (ευτυχώς το Wikipedia το γράφει σωστά!)

  Το Καστελλόριζο έχει και άλλα ονόματα (Μεγίστη, Πολυΐστωρ, κτλ), και το καθένα προσδίδει ένα υπεροπολύτιμο κομμάτι της ταυτότητας του. Ο παρακάτω σύνδεσμος παρουσιάζει αδιάσειστα στοχεία κι εξηγεί τα πάντα. Αγαπήστε το Καστελλόριζο όσο το αγαπάμε κι εμείς που διαμένουμε εκεί!

  www.kastellorizo.net/name.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστούμε φίλοι ακρίτες ,για τις πολύτιμες πληροφορίες και τις επισημάνσεις σας!

   Διαγραφή