Σελίδες


Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας - 100 χρόνια μιας "ζωντανής" συλλογής!

Από την Μαρία Μίχα
 
 
 
Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας δε θα μπορούσε παρά να μπει στο πνεύμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων φιλοξενώντας την έκθεση με τίτλο 100 χρόνια μιας "ζωντανής" συλλογής, μια συναρμογή από μικρές εκθεσιακές ενότητες, που παγιδεύουν στιγμές, αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν) και όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους.

Tο Mουσείο Iστορίας της Eλληνικής ενδυμασίας εγκαινιάστηκε το 1988. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ενδυματολογικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει στις συλλογές του περίπου 25.000 αντικείμενα, κυρίως αυθεντικές τοπικές φορεσιές και κοσμήματα του ιστορικού ελληνικού χώρου. Σκοπός της ύπαρξής του είναι η συλλογή, η διαφύλαξη, η μελέτη και τέλος η προβολή της ιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας. Kύρια δραστηριότητά του είναι η διοργάνωση περιοδικών θεματικών εκθέσεων σε ετήσια βάση, που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίζει κάθε φορά και ένα τμήμα της πλούσιας συλλογής του. Tο Mουσείο Iστορίας της Eλληνικής Eνδυμασίας είναι από το 1997 τακτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Mουσείων (ICOM).

H συλλογή του ενδυματολογικού υλικού του Mουσείου ξεκινά το 1911, όταν η Kαλλιρρόη Παρρέν, η ιδρύτρια του Λυκείου των Eλληνίδων, θέλοντας να παρουσιάσει τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες στις μεγάλες γιορτές του Παναθηναϊκού Σταδίου ζήτησε και πέτυχε να της δανείσουν φορεσιές από όλη την Eλλάδα. Έτσι δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας της Mουσειακής Iματιοθήκης του τμήματος Eθνικών Eνδυμασιών του Λυκείου των Eλληνίδων, που εμπλουτίστηκε αργότερα με αγορές και άλλες πολυάριθμες δωρεές.

Εκτός από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες και τα κοσμήματα, τη συλλογή συμπληρώνουν και αντίγραφα μινωικών, αρχαϊκών και βυζαντινών ενδυμάτων. Δημιουργός τους είναι μια ομάδα Ελληνίδων, οπαδών ενός ρομαντικού κινήματος για την επιστροφή στις ρίζες, που κυριάρχησε τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους είναι η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Σικελιανού, η Μαρία Σωτηρίου.

Με την απόκτηση των πρώτων αυτών ενδυμασιών, η Καλλιρρόη Παρρέν είναι η πρώτη, η οποία το 1914 θα εκφράσει την επιθυμία να δημιουργηθεί "εν είδος μουσείου εθνογραφικού συμπληρούντος το επίσημον του Κράτους". Σημαντική, επίσης, είναι η πολύτιμη συλλογή με πορσελάνινες κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, δωρεά στο Λύκειον των Ελληνίδων από τη Βασίλισσα Όλγα το 1914.

Στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο 100 χρόνια μιας "ζωντανής" συλλογής, που θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2012, μοναδικά κομμάτια βγαίνουν από τις αποθήκες του Μουσείου, με σκοπό το ευρύτερο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον δραστήριο φορέα και τις συλλογές του.
Οι προθήκες καταγράφουν την πορεία της ενδυματολογικής συλλογής του Μουσείου ως απότοκης της ιστορικής διαδρομής του ΛτΕ από το 1911 έως σήμερα και "μιλούν" για την Ιματιοθήκη και τους παράλληλους βίους που ανέπτυξε και αναπτύσσει με τα Τμήματα Εργαστηρίου και Χορού.


Τι θα δείτε:

Στον προθάλαμο του Μουσείου μας υποδέχεται το "κατασκευασμένο" και "μορφικά μεταλλαγμένο" οικείο εσωτερικό μιας Ιματιοθήκης. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται αντίγραφα ενδυμασιών, που μπορείτε να θαυμάσετε, να αγγίξετε -και γιατί όχι;- να φορέσετε.

Λίγο πιο κει… ακούγεται το στρίγκλισμα των σκουριασμένων γραναζιών που γυρίζουν. Πίσω στο 1911. Η περιήγηση στον κύριο εκθεσιακό χώρο αρχίζει με μια αναδρομικού χαρακτήρα παρουσίαση της συγκρότησης της ενδυματολογικής συλλογής του ΛτΕ. Στα γρανάζια του χρόνου μπερδεύονται δειγματοληπτικά τοπικές ενδυμασίες και αντίγραφα μινωικών, αρχαϊκών και βυζαντινών ενδυμάτων που "έντυσαν" τις λυκειακές εμφανίσεις τα πρώτα χρόνια.

Πιο κάτω… "των συνειρμών το παίγνιο". Σε ένα κουκλόσπιτο "χτισμένο" από χάρτινα tubes, σαν αυτά που τυλίγουν τα υφάσματα, "κατοικούν" πορσελάνινες κούκλες ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες. Είναι μερικές από τις κούκλες, που δώρισε η βασίλισσα Όλγα στο ΛτΕ το 1914, οι οποίες αποτέλεσαν πρότυπο για τις πρώτες αναπαραγωγές τοπικών ενδυμασιών που έγιναν στο Λύκειο.
Παραπέρα… Οι δύο όψεις της "διατήρησης" στο ΛτΕ. Αυθεντικά ενδύματα σε συνθήκες φύλαξης "στέκουν" σε αντίστιξη με πιστά αντίγραφα ενδυμασιών, που κατασκευάζονται στο Εργαστήριο του Λυκείου.

Σε παρακείμενη γωνιά... ενδύματα "φορτωμένα" με χειροκροτήματα που "έντυσαν" χορευτικές παραστάσεις, "πρωταγωνίστησαν" σε εθνικές επετείους, "ταξίδεψαν" σε πολλά μέρη και αποτέλεσαν τους "πρεσβευτές" της εθνικής μας παράδοσης, την οποία το ΛτΕ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του αγωνίστηκε να διασώσει και να διαδώσει.

Την έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαλέξεις, σεμινάρια και συνεργασίες με άλλους φορείς με στόχο την καλύτερη επικοινωνία με το κοινό. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής διοργανώνονται σεμινάρια και μαθήματα σχετικά με τον τρόπο ένδυσης και συντήρησης των φορεσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεννόηση για ομαδικές επισκέψεις, µπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ.: 210 36.29.513, fax: 210 36.16.690, e-mail: museum@lykeionellinidon.gr
100 χρόνια μιας "ζωντανής" συλλογής
Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι)
Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 14:00 (έως το Δεκέμβριο του 2012)
Επιμέλεια - Σχεδιασμός: Τάνια Βελίσκου
Έρευνα - Κείμενα: Νάντια Μαχά - Μπιζούμη
Επιμέλεια ένδυσης: Μαρία Παπαμιχαλοπούλου (γυναικεία ενδύματα), Βασίλης Χαρισσόπουλος (ανδρικά ενδύματα)
Εικαστική Επιμέλεια & Ανάρτηση εκθεμάτων: Ζωή Κόνα 
Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού: Αμαλία Μάρκατζη
Γραφιστικά: Square Opinion
Μετάφραση: Μαρία Σούφρα
Διοργάνωση: Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων. Έφορος: Μαριλένα Κουκουλίθρα - Χαρισσοπούλου
Χορηγός: Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Πωλητήριο Mουσείου: Δημοκρίτου 7A, 10671 Aθήνα. Τηλ. 210 36.11.607
Λύκειον των Eλληνίδων
Δημοκρίτου 14 Αθήνα 10673 Τηλ. 210 36.11.042, 210 36.28.978, fax 210 36.07.355.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου