Σελίδες


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Φουρλάνα

Σύμφωνα με τα ομηρικά έπη, η Κέρκυρα ήταν το νησί των Φαιάκων όπου βρήκε καταφύγιο ο Οδυσσέας, μετά από μια φρικτή θύελλα και έχοντας χάσει όλους τους συντρόφους του. Εδώ τον αντίκρυσε η Ναυσικά και θαμπώθηκε από την ομορφιά του ενώ ο Αλκίνοος ανέλαβε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην Ιθάκη. Επίσης είναι το ίδιο νησί στο οποίο κατέφυγαν οι «Αργοναύτες» καταδιωκόμενοι από το στόλο των Κολχών- επιστρέφοντας από την Κολχίδα μετά την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος.
Στους αιώνες που ακολούθησαν, η Κέρκυρα γέννησε αξιόλογους Έλληνες όπως ο Ιωάννης Πολυλάς – λόγιος και διδάσκαλος του Διονύσιου Σολομού – ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ανδρέας Μουστοξύδης και ο Νικόλαος Μάντζαρος που μελοποίησε τον εθνικό ύμνο. Έχοντας αποφύγει τον τουρκικό ζυγό, η Κέρκυρα σημείωσε αξιόλογη ακμή στα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνέβαλε σημαντικά στην αφύπνιση του έθνους και στη διατήρηση της εθνικής του συνείδησης.
Η Βενετία ήταν εκείνη που πολιτιστικα σφράγισε εντονότερα το λαό της Κέρκυρας εξαιτίας της μακράς κατοχής της. Επίσης οι πνευματικοί ηγέτες του νησιού είχαν στην πλειοψηφία τους σπουδάσει στην Ιταλία. Γι΄ αυτούς τους λόγους η Κέρκυρα έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την αρχοντιά της και την έντονη επιρροή του ιταλικού στοιχείου.
Ο χορός Φουρλάνα από την πόλη Φίερλι της Ιταλίας, παρόλο που δεν είναι παραδοσιακός, χορέυεται στην Κέρκυρα από ζευγάρια που ακολουθούν συγκεκριμένη χορογραφία ευρωπαϊκής επίδρασης και είναι ιδιάιτερα χαρούμενος και αγαπητός
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου