Σελίδες


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Eλλήνων Δρώμενα :" Εγεννήθη λυράρης"



Φίλες και φίλοι, στην Κρήτη μας οδηγεί αυτό το Σάββατο το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, για να μας γνωρίσει ένα κόσμο πλούσιο και γεμάτο από συναισθήματα, ποίηση και μουσική.

Τον κόσμο του μουσικού-λυράρη Αλέξανδρου Παπαδάκη που απλώνεται ποκαλυπτικός στα βουνά του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο χωριό Άρδαχτος, εκεί που επέλεξε να δημιουργήσει και να «εγκαταστήσει» ο ίδιος το «κέντρο» της ζωής του. Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις μουσικών που γεννήθηκαν και γκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στο χωριό. Είναι παιδί της Αθήνας που «γνώρισε τον κόσμο μέσα από την τηλεόραση» όπως λέει ο ίδιος πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί οριστικά στον Άρδαχτο Ρεθύμνης. Ένα χωριό, το οποίο του προσφέρει μία άλλη θεώρηση για τη μουσική, το γλέντι, το χορό και την ίδια τη ζωή. Ο Άρδαχτος, αποτελεί για κείνον πηγή έμπνευσης, του δίνει πνοή και δε χορταίνει να συναναστρέφεται με τους συγχωριανούς του, από τους οποίους αποκομίζει στοιχεία και χρώματα, με πολύ βαθιές ρίζες από το παρελθόν, για να τα ενσωματώσει στην τέχνη του.Υπερασπίζεται με πάθος τα τοπικά ήθη και ιδιώματα και συμμετέχει ενεργά στους γάμους, στα πανηγύρια, στα οικογενειακά γλέντια και στις παρέες των μερακλήδων.
Σαν σφουγγάρι απορρόφησε σκοπούς και δίστιχα, δοκίμασε τις παραδοσιακές τεχνικές παιξίματος, αναζήτησε τα όργανα εκείνα, που αν και βρίσκονταν στο περιθώριο, σκούσαν πάνω του μια ξεχωριστή γοητεία και έφτασε στο σημείο να μπορεί να τα παίζει σχεδόν όλα. Το πάθος του, τον οδήγησε να ανασύρει κάποια παλιά εξαφανισμένα όργανα όπως τα «χαμπιόλια» και οι «ασκομαντούρες» και να τα αναστήσει προσφέροντάς τα στους γλεντιστές του. Είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που συμμετέχει στο γλέντι με το διπλό ρόλο του λυράρη και του χορευτή! Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης είναι ένας άνθρωπος που θαρρεί κανείς πως βγήκε από το παρελθόν παρότι είναι γέννημα θρέμμα του σύγχρονου κόσμου. Σαν «κοσμοπολίτης» ταξιδεύει σε όλα τα μήκη του κόσμου για να παίξει τη λύρα του και να τραγουδήσει. Όμως ακόμα κι εκεί, η Κρήτη και το χωριό του είναι το σημείο αναφοράς. Όπως λέει ο ίδιος «έπρεπε να φτάσω στη Νέα Υόρκη για να εκτιμήσω το χωριό μου».
Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε την ξεχωριστή καθημερινότητα των ανθρώπων της επαρχίας του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης, αλλά και αληθινά γλέντια στα αποστακτήρια της ρακής, με μουσικούς και γλεντιστές, που θυμίζουν τις παλαιές ένδοξες εποχές και τις μεγάλες «μορφές» της περιοχής, όπως του Α. Καραβίτη και του Θ. Σκορδαλού.Ο Αλέξανδρος Παπαδάκης θεωρείται άξιος συνεχιστής τους και θέλει να κατακτήσεις τη θέση τους στην καρδιά των συμπατριωτών του, με κάθε σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου