Σελίδες


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

H Λευκαδίτικη φορεσιά

Στη Λευκάδα ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές φορεσιές των γάμων οι οποίες πλέον φοριούνται κατά επιθυμία ή στον Παραδοσιακό Γάμο που γίνεται κάθε χρόνο στο χωριό Καρυά.

Τα νυφικά των γυναικών ήταν συνήθως μεταξωτά, φαρδιά με πολλές φουσκωτές πτυχές και γύρο στον οποίο ήταν ραμμένα χρυσαφένια χάρτζα όπως και στην καμπζέλα και τον ποδόγυρο.

Θαλασσί, ροζ, τριανταφυλλί, λαδί ήταν τα συνηθέστερα χρώματα ενώ χαρακτηριστικός ήταν και ο τσουμπές, ένα πολύ μακρύ πανωφόρι με κοντά μανίκια (στολισμένα με χάρτζα, ματαξογάιτανα και χρυσά σιρίτια), πιέτες και κεντητή με μετάξι και χρυσοκλωστή πλάτη που σέρνεται πίσω από τη νύφη.

Μπροστά υπήρχε η σπαλέτα, ένα λευκό, ροζ ή κίτρινο μπροστομάντηλο με κρόσια επάνω στο οποίο κρέμονταν τα χρυσαφικά (σπίλες και ποντάλια με χρυσές αλυσίδες ή και καρδιές, καρφοβέλονοι, στηθοβελόνες).

Στο κεφάλι οι νύφες φορούσαν το περίφημο μαύρο, βελούδινο, χρυσοκέντητο φέσι με την τρέμουλα (βέργα από μέταλλο στην κορυφή της οποίας υπήρχε μεταλλικό λουλούδι με διαμαντόπετρες) και πάνω από το φέσι το επίσης κεντητό, μακρύ κεφαλοπάνι.

Αντίθετα με τη γυναικεία φορεσιά η αντρική ήταν πιο απλή. Αποτελείτο από άσπρο κεντητό πουκάμισο και γιλέκο συνήθως σε γαλάζιο βελούδο μπροστά και σε βυσσινί, κόκκινο ή παγωνί μετάξι πίσω. Η τσόχινη ή διμιτένια βράκα, οι κεντητές κάλτσες, το ζωνάρι και το φέσι με τη μαύρη φούντα συμπλήρωναν την γαμπριάτικη ενδυμασία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου