Σελίδες


Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Οι παραδοσιακές κυπριακές γυναικείες ποδίνες

Οι παραδοσιακές κυπριακές γυναικείες ποδίνες είναι και αυτές ένα από τα πολλά στοιχεία της κυπριακής ενδυμασίας, που είναι άγνωστα σε μας σήμερα. Φυσικά δεν τις είχε δει κανένας, γιατί ουδέποτε φορέθηκαν από τα λαογραφικά χορευτικά συγκροτήματα της Κύπρου.
Οι γυναικείες ποδίνες που βλέπετε πιο πάνω είναι οι λεγόμενες παφίτικες, επειδή κατασκευάζονταν στην Πάφο. Τις φορούσαν ως επί το πλείστον οι αγρότισσες της Πάφου μαζί με τη σαγιά και αργότερα μαζί και με το φουστάνι. Ήταν καμωμένες από λεπτό και επεξεργασμένο δέρμα και αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι η ωραία διακόσμησή τους με βελονιές από μαυρόασπρες και κόκκινες βαμβακερές κλωστές στις άκρες και στο κυρίως μέρος. Το μπροστινό μέρος των ποδίνων αναδιπλώνεται προς τα έξω και καταλήγει σε τρεις μύτες. Στο τελείωμα είναι ραμμένο κόκκινο βαμβακερό γαϊτάνι που προεκτείνεται στις μύτες σε φούντες (φλοκκούδκια). Στις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου οι γυναικείες ποδίνες ήταν σκέτες χωρίς διακόσμηση.
Κατά την αμφίεση της Κυριακής, οι εύπορες αγρότισσες της Κύπρου φορούσαν μικρές μπότες που κατασκευάζονταν σε μεγάλες ποσότητες στη Βηρυτό, και εισάγονταν στην Κύπρο από Άραβες γυρολόγους που τις πουλούσαν ακόμη και στα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου