Σελίδες


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Xριστούγεννα στο Φυλακτό Σουφλίου


      Το Φυλακτό, χωριό της επαρχίας Σουφλίου, του Δήμου Τυχερού, βρίσκεται 48 χιλιόμετρα βόρεια από την Αλεξανδρούπολη. Οι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.
      Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων προήλθε από το, τουρκικής ονομασίας, χωριό Γιακούμπ-Μπεη, στα ελληνικά Σιταριά  (περίπου 80 οικογένειες). Το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος προήλθε από το γειτονικό Καβακλί (περίπου 8 οικογένιες). Και οι υπόλοιποι από: τα Καράμτζια, το Τσαλί, τους Ψαθάδες της Ανατολικής Θράκης καθώς και από το Χατζή Πάου του Πανόρμου της Μ. Ασίας.
      Στο Φυλακτό, την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και στη διάρκεια του Δωδεκαήμερου, υπήρχαν πολλά και διαφορετικά  δρώμενα. Τα αγόρια (πολύ αργότερα και τα κορίτσια)  γυρνούσαν  τα σπίτια του χωριού, λέγοντας  το: «κόλλιντα, μπάμπω».
      Την παραμονή των Χριστουγέννων γυρνούσαν τα παλικάρια από  σπίτι σε σπίτι και λέγανε το τραγούδι : « Σαράντα μέρες έχουμε…»

    Σαράντα μέρες έχουμι                    Γεννιέτι και βαφτίζετι

    Χριστόν που κατρερούμι                στο μέλι και στο γάλα

    κι αυτές σαράντα τώρα                  Το μέλι το τρων όλοι οι άρχοντες

    θέλω να τον τραγουδήσω.              το γάλα οι αφεντάδες

    Χριστούγεννα, να Χριστούγεννα    Και μεις να σας τραγουδήσουμι

    Χριστός τώρα γεννιέται                  Χριστός να σας φυλάει

                                                                             Και του χρόνου!

      Κάθε χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, αυτοί που ήτανε να φύγουνε για φαντάροι, αυτοί πήγαινανε και λέγανε αυτό το τραγούδι για «να μάσουν λεφτά», για να έχουν για το στρατό. Και πηγαίνανε σε κάθε σπίτι. Και όταν τελειώνανε πια, πηγαίνανε και γλεντούσαν μέχρι το πρωί στα καφενεία.

http://www.psathades.gr/bibliothiki/rafi2/afieromata/christougena/kalanda_evrou.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου