Σελίδες


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ο αετός των Κομνηνών

TO ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ
Ο μονοκέφαλος αετός

Αυτός είναι ο μονοκέφαλος αετός που χρησιμοποιήθηκε ως έμβλημα των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Είναι ο ίδιος αετός που φέρουν στη μία όψη τους τα νομίσματα της Σινώπης, κοπής 4 αιώνων προ Χριστού. Η δημοσιευόμενη παράσταση είναι από νόμισμα της Σινώπης (4ος αιώνας π.Χ.) το οποίο και σήμερα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο αετός κοιτάζει προς τη δεξιά φτερούγα του, γεγονός συμβολικής σημασίας.

Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας πρέκυψε μετά την διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την τέταρτη σταυροφορία του 1204. Ιδρύθηκε από τα αδέλφια Δαβίδ και Αλέξιο Κομνηνό με την συνέργεια της θείας τους και βασιλίσσης της Γεωργίας,Θαμάρ. Οι Αλέξιος και Δαβίδ Κομνηνοί, επέλεξαν για πρωτεύουσα του κράτους τους την Τραπεζούντα και ως έμβλημα τους τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου. Στόχος τους η ανακατάληψη της Βασιλεύουσας , κάτι που έμελλε να μην πραγματοποιηθεί από αυτούς.

Η ιστορία θέλει τον Ιωάννη Κομνηνό να μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσει φόρο τιμής στον Μιχαήλ Παλαιολόγο και εκεί να εξαναγκάζεται να απενδυθεί των αυτοκρατορικών του εμβλημάτων και να παρουσιαστεί ως δεσπότης. Μετά το γάμο του με την κόρη του αυτοκράτορα, ο Ιωάννης επανενδύεται των αυτοκρατορικών του σχημάτων αλλά ως κίνηση συμβολική της παραδοχής της πρωτοκαθεδρίας του Παλαιολόγου, ο αετός της σημαίας του χάνει το ένα από τα δυο κεφάλια του.

Ο μονοκέφαλος αετός όμως δεν ήταν ένα καινούργιο σύμβολο για την περιοχή του Πόντου. Αντιθέτως, πριν από την ίδρυση της αυτοκρατορίας των Κομνηνών, ο αετός ήταν σύμβολο δύναμης για τους Ποντίους. Τον βλέπουμε να εμφανίζεται στα πρώτα νομίσματα των Σινωπέων τον 4 ο αιώνα π΄Χ και είναι γνωστό πως ο αετός των Σινωπέων ήταν ο αετός των Μιλησίων και η Μίλητος ήταν ο αρχικός τόπος εγκατάστασης των αποικιστών εκείνων του Πόντου που μετέπειτα, ίδρυσαν τη Σινώπη και αποίκησαν την Τραπεζούντα.

Ο μονοκέφαλος αετός παρέμεινε ως σύμβολο του Πόντου έως και τη διάλυση από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1941 του Κράτους του Πόντου , που ήταν και το τελευταίο απόρθητο οχυρό του Ελληνισμού.

Για τη συγγραφή του άρθρου: Thalassa-Karadeniz
http://thalassa-karadeniz.mylivepage.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου