Σελίδες


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το Μπίζζ ή Τζιζζ


Ένα παρεξηγημένο παιχνίδι που όταν παιζότανε από μεγάλους και όχι μικρά παιδιά η...σφαλιάρα έπεφτε σύννεφο. Όταν όμως παίζεται όπως πρέπει, τότε μας θυμίζει όμορφες στιγμές .....το μπιζζ βγαίνει από τον ήχο που ουσιαστικά ακούγεται από τις μέλισσες και τα μελισσόπουλα.

Το παιχνίδι: Τα παιδια που αποφασίζουν να παίξουν μις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες ή με κάποιο λάχνισμα αποφασίζουν ποιος θα τα θα τα "φυλάει". Το παιδί εκείνο κάθεται η σε μια καρέκλα ή στεκεται όρθιος αλλά σκυφτός και βάζει το δεξί του χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα επάνω, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατάει κλειστά τα μάτια του.
Οι υπόλοιποι παίκτες στέκονται προς τ' αριστερά του και ένας απ' αυτούς τον πλησιάζει, του χτυπάει την ανοιχτή παλάμη και ύστερα απομακρύνεται μαζί με τους άλλους. Όλοι χοροπηδούν γύρω του και στρυφογυρίζουν το δάχτυλο τους φωνάζοντας "Μπιζζ!" όπως κάνει η μέλισσα.
Αυτός που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν τον ανακαλύψει, τότε ο ...δράστης στέκεται στην ίδια θέση. αν όχι τότε συνεχίζουν με τον ίδιο παίχτη.

το παιχνίδι αυτό επειδή δημιουργούσε συχνά μεγάλες παρεξηγήσεις κυρίως από παιδιά που δεν σέβονταν το παιχνίδι αλλά παίζανε συχνά με κακές διαθέσεις ή προδιαθέσεις δεν ήταν και πολύ διαδεδομένο. Στις αυλές των σχολείων όταν παίζονταν τα χτυπήματα ήταν πολύ δυνατά γι αυτό και όταν παίζανε κορίτσια αποφεύγανε οι υπόλοιποι να τα βάζουν να κάνουν την μάνα.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου