Σελίδες


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Παραδοσιακό Χωριό - "η Σαντορίνη που έφυγε"

Στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης συντηρήθηκαν και αναπαλαιώθηκαν παραδοσιακά κτίρια, αφιερωμένα στην προβολή της καθημερινής ζωής της Παλιάς Σαντορίνης, της "Σαντορίνης που έφυγε".

Χτισμένο από το 1895, το παραδοσιακό σύμπλεγμα υποδέχεται τον επισκέπτη, που μπορεί να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία της παραγωγής κρασιού, από την συλλογή των σταφυλιών και την οινοποίηση τους, ως την αποθήκευση του μούστου στα παλιά και τεράστια, δρύινα βαρέλια, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναπαράσταση της απόσταξης και παραγωγής της τσικουδιάς «ρακί».

Σε άλλους παραδοσιακούς χώρους παρουσιάζονται ξεχωριστά η παραγωγή τοματοπολτού, "ντομάτας", βασικού Σαντορινιού προϊόντος, αλλά και η επεξεργασία της γνωστής σε όλη την Ελλάδα "φάβας" της Σαντορίνης.

Σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα του Μουσείου αποτελεί η αναπαράσταση του παλιού "αγροτικού σπιτιού", με αυθεντικά έπιπλα της τότε εποχής και στιγμιότυπα της αγροτικής καθημερινότητας, όπως η αγρότισσα φορτωμένη με ξύλα, με την κατσίκα της, ο "ποχάρης", κυνηγός πουλιών με την απόχη, η κοπέλα που γνέθει το μαλλί με τη ρόκα της, η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων με το γάιδαρο, ενώ δεν λείπουν οι χαρακτηριστικοί "βιολιτζήδες", απαραίτητοι σε κάθε χορό και πανηγύρι.

Αξίζει, τέλος, να προσεχθεί η αίθουσα με τις παλιές φωτογραφίες, που δίνουν στοιχεία για τα κοινωνικά στρώματα, τα πνευματικά κέντρα, τα σχολεία, τις εκδηλώσεις, τα αρχοντικά, τα τοπία, καθώς και τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ανθρώπων που έζησαν πριν 100 χρόνια περίπου.

Μια επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου (Δευτέρα - Σάββατο από τις 8:00 μέχρι τις 15:00) θα επιτρέψει στους επισκέπτες να γνωρίσουν το παρελθόν του νησιού μας, την "Σαντορίνη που έφυγε".

http://www.thira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου