Σελίδες


Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Καρπάθου

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Καρπάθου σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και δεν φοριούνται στα χωριά, παρά μόνο στην Όλυμπο και εκεί φοριέται από γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας. Στα υπόλοιπα χωριά φοριέται μόνο σε χορευτικές εκδηλώσεις.
Οι γυναικείες φορεσιές είναι η βέστα, το καβάϊ και το σακοφούστανο ενώ η αντρική που είναι ίδια σε όλο το νησί με κάποιες παραλλαγές είναι η σχολιάτικη.

Η ΒΕΣΤΑ
Η βέστα είναι φορεσιά των κάτω χωριών της Καρπάθου για αυτό λέγεται και κατωχωρίτικη. Αποτελείται από μακρύ, μονοκόμματο φόρεμα από γυαλιστερό ύφασμα όπως ατλάζι και ταφτάς. Στο κεφάλι φορούν δύο τσεμπέρια, τα λεγόμενα σκουφοΰρια ή αντιτσέμπερα, το ένα έχει χρώμα λευκό με λουλούδια και το άλλο μαύρο. Το μέσα τσεμπέρι δένεται με κόμπο ενώ το εξωτερικό μαντήλι πέφτει ελεύθερο μπροστά.

ΤΟ ΚΑΒΑΪ
Κατεξοχήν Ολυμπίτικη στολή που φοριέται μέχρι σήμερα μόνο από παντρεμένες γυναίκες. Αποτελείται από πουκαμίσα άσπρη με κέντημα στα μανίκια, τον ποδόγυρο και γύρω από τη λαιμόκοψη. Πάνω από αυτή φοριέται το καβάι σε μπλε ή μαύρο χρώμα με κεντήματα στα ίδια σημεία. Από πάνω δένεται η ζώνη και η ποδιά με ζωηρό χρώμα και κέντημα με χρωματιστές πούλιες. Στο κεφάλι φορούν τα μαλλίτικα μαντήλια με ζωηρά χρώματα και στο στήθος χρυσά νομίσματα (κολαΐνα). Στα πόδια φορούν στιβάνια κόκκινα με κέντημα.

ΤΟ ΣΑΚΟΦΟΥΣΤΑΝΟ
Γυναικεία Ολυμπίτικη φορεσιά, που τη φορούν οι ελεύθερες κοπέλες και οι νύφες. Αποτελείται από δύο μέρη, τη φούστα και τον σάκο. Ξεχωρίζει από τις άλλες φορεσιές για τα ζωηρά χρώματα και τα φανταχτερά κεντήματα με πούλιες. Στο κεφάλι φορούν μαντήλι άσπρο με έντονα λουλούδια και γύρω από το μαντήλι κρέμονται τα πιτσίλια (πλεγμένες χρωματιστές χάντρες). Στα πόδια φορούν τις Ολυμπίτικες χειροποίητες παντόφλες μαύρου χρώματος με πολλά χρωματιστά κεντήματα στο μπροστινό μέρος.

Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
Οι άνδρες φορούσαν βράκα σε μαύρο ή μπλε χρώμα που έφτανε λίγο πιο κάτω από τα γόνατα κι έζωνε στη μέση με ένα ζωνάρι. Φορούσαν άσπρη πουκαμίσα κι από πάνω γιλέκο το ίδιο χρώμα με τη βράκα. Στο κεφάλι φορούσαν το φέσι επί τουρκοκρατίας και αργότερα φορούσαν κασκέτο. Στα πόδια φορούσαν αντρικά στιβάνια ή παπούτσια με κάλτσες. Οι κάλτσες στηρίζονται με καλτσοδέτες που καταλήγουν σε μικρή φούντα

Πηγή: http://ourland.terramythia.com/wordpress/archives/57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου