Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην οικογένεια της Νάουσας επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο ντυνόταν, και η μελέτη της φορεσιάς μας δίνει πληροφορίες για την κοινωνική της θέση.
Η επιβλητικότητα και ο πλούτος της φορεσιάς επηρεάζουν την ενδυματολογική επιλογή των ανακτόρων.
Η οικογενειακή κατάσταση της οικογένειας καθρεπτιζόταν και στο ένδυμα. Έτσι οι πλούσιες οικογένειες εμφάνιζαν τις φορεσιές με τα πιό καλά σε ποιότητα υφάσματα και τα πιο πλούσια κεντήματα.
Η νυφική φορεσιά της Νάουσας αποτελείται απο τα εξής...
Το φουστάνι είναι συνήθως ανοιχτού χρώματος χρυσαφί, κοντόμεσο με βαθύ ημικύκλιο άνοιγμα στο μπούστο.
Κάτω απο το φουστάνι φοριέται το πουκάμισο που διακρίνεται απο το καλό κασμηρένιο ύφασμα με τις μπιμπίλες του.
Ο μπούστος καλύπτεται απο δύο τραχηλιές. Η μία απο μέσα φαίνεται λίγο και είναι λιγότερο χρυσοκεντημένη και η άλλη βγαίνει απο έξω με χάρη λίγο επάνω στο φόρεμα και αφήνει να φαίνονται τα πολύτιμα χρυσοκεντήματά της.
Στα χέρια φοριούνται τα μανικάκια όπου η Ναουσαία με επιδέξιο τρόπο τα αφήνει να φαίνονται μέσα απο τα μανίκια.
Ο λαιμός κοσμείται απο το γκιουρντάνι με τα φλουριά, ενώ κάτω απο το στήθος είναι το κολάνι περασμένο σε ζώνη φτιαγμένη απο δέρμα στην εσωτερική πλευρά και βελούδο απο έξω.
Η ποδιά κάτω απο τη ζώνη είναι ένα μεταξωτό ύφασμα με κρόσσια γύρω απο τη μέση και τελειώνει στην αριστερή πλευρά της φορεσιάς.
Το κεφαλοκάλυμμα είναι το τεπελούκι,το επάνω μέρος του (τεπές) έχει κεντημένο με χρυσή κλωστή το 8άκτινο ή 6άκτινο μακεδονικό αστέρι. Απο την κορυφή του τεπέ κρέμεται μία χρυσή φούντα, που πέφτει πίσω και τα χρυσά κρόσσια της έρχονται στον αριστερό ώμο.
Πάνω απο το φουστάνι φοριέται το λιμπαντί που είναι κοντός εφαρμοστός επενδυτής με μανίκια που στο τελείωμα του σχημάτιζαν καρμά με χρυσό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου