Σελίδες


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κανονάκι


Το κανονάκι είναι τραπεζοειδές νυκτό έγχορδο. Κατασκευάζεται κυρίως από σφενδάμι, μαόνι και πλάτανο. Έχει μεταλλικούς κινητούς καβαλάρηδες (μαντάλια), τα οποία με το ανέβασμα ή το κατέβασμα τους υψώνουν ή χαμηλώνουν το ύψος των διαφόρων φθόγγων. Είχε εντέρινες χορδές οι οποίες τα τελευταία χρόνια αντικατασταθηκαν με πλαστικές χορδές όπως στα περισσότερα μουσικά όργανα.


Παίζεται με τα δάχτυλα ή με δύο πλαστικές ή κοκκάλινες πέννες που περνιούνται στα δάχτυλα με δαχτυλήθρες. Είναι όργανο κλειστού χώρου και ως εκ τούτου χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια στις θρησκευτικές μουσικές πολλών χωρών όπως στην Ελλάδα με την ονομασία ψαλτήρι και στις χώρες της Ασίας και Αφρικής με το όνομα Κάνον και Κανούν.

Θεωρείται το καταλληλότερο μουσικό όργανο για μελέτη και κατανόηση της Ανατολικής Μουσικής (ήχοι και Μακάμ) και επάνω του κουρδίζονται και συγχρονίζονται (πατάνε) τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας κάτι δηλαδή σαν το πιάνο της Δυτικής μουσικής.

Το ιδιαίτερο του ηχόχρωμα και οι ανεξάντλητες δυνατότητες του βοήθησαν στην εξάπλωση του και σήμερα ομορφαίνει τις μουσικές όλου του κόσμου
πηγή

Δείτε πως κατασκευάζεται




και ταξιδέψτε με τους ήχους του...

2 σχόλια:

  1. Θαλασσινή καλημέρα!!! Η σημερινή σου ανάρτηση με συγκίνησε πραγματικά,το κανονάκι είναι ένα υπέροχο μουσικό όργανο,το βρίσκουμε και στην Αρχαία Ελλάδα με ονόματα όπως επιγόνειον,μάγαδις ή τρίγωνον ψαλτήριον,οι δε κινητοί καβαλάρηδες μεταβάλλουν το ύψος των φθόγγων περίπου 1/4 του τόνου! Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες.Αλήθεια πότε θα φιλοξενηθεί το κανονάκι στο luthierschool; Ανυπομονώ γιατί το λατρεύω.
    Να έχεις μία όμορφη μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή