Σελίδες


Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γκέικο - Επισκοπή Ρουμλουκιού



Χορεύει η Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλλιθέας. Καλλιθέα 2008

Παίζουν: Θωμάς Μυλωνάς ζουρνά, Γιώργος Αρβανίτης ζουρνά, Γιώργος Μυλωνάς νταούλι
Επιμέλεια - διδασκαλία: Βασίλης Καρφής


Γκέικο , Χορός στην Κεντρική Μακεδονία.

Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-50078

-[Στράτου 1970;, αδημ.] Γουμένισσα Κιλκίς: Ανακαλύφθηκε, κινηματογραφήθηκε και χορεύεται στο θέατρό μας ο χορός Γκέικος.

-[Ηλιάδης & Ζήκος 1988, 67] Μελίκη Ημαθίας, Τσιαπανίτες: Το Γκέικο ή Γκέκικο είναι από τους χορούς που χορεύονται μόνο από άντρες.

-[Τζιμούλη κ.ά. 1988, 223] Γουμένισσα Κιλκίς: Αποκλειστικά αντρικός χορός. Το ξεκίνημα είναι αργό, με ήπιες κινήσεις, συνεχίζεται όμως με πιο γρήγορες και έντονες όπου ο πρωτοχορευτής κάνει φούρλες και καθίσματα.

-[Μπάμπαλης 1990, 78] Ρουμλούκι: Υπάρχουν μαρτυρίες (από το χωριό Λουτρός) πως ο χορός Γκέικο αναφερόταν παλαιότερα και σαν "Αρβανίτο Βασί". Είναι αντρικός κυκλικός χορός με λαβή των χεριών από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες. Χορεύεται με μια μελωδία της περιοχής χωρίς να υπάρχει τραγούδι. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα. Περιγραφή των βημάτων και σχήμα με πέλματα.

-[POLYGRAM 6460408, Β5] Μακεδονία: "Γκέικο". Χρήστος Μπατίσης (ζουρνά), Δ. Τσιμπίσης (ζουρνά).

-[VASIPAPLPVAS 231, Α4] Μακεδονία: "Γκέικο". Γεώργιος Ζαφειρίου και Θωμάς Πάτμος (ζουρνά), Γ. Παναγιωτόπουλος (νταούλι).

-[Θέατρο "Δόρα Στράτου" DS 153, 12] Γουμένισσα Κιλκίς: "Γκέικο", χορός (2.52). Χρήστος Μπατίσης (ζουρνά), Δημήτρης Τσιμπίσης (ζουρνά), Θανάσης Σέρκος (νταούλι). Το μέτρο είναι 5σημο (2.3) στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο μέρος το μέτρο γίνεται σε 7σημο (2.2.3) και το βήμα αλλάζει.

-[Λύκειον των Ελληνίδων LCGW 111, Β1] Γουμένισσα Κιλκίς: "Γκέικο", οργανικό (4.10). Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο), Βασίλης Βέλκος (νταούλι), Γιάννης Γευγελής (τρομπόνι), Γιώργος Δίγκας (τρομπέτα). Το πρώτο μέρος είναι χορός του τύπου Στα Τρία, όπου ο πρωτοσυρτής αυτοσχεδιάζει. Το γρήγορο δεύτερο μέρος είναι του τύπου της τοπικής Γκάιντας όπου ο πρωτοσυρτής αυτοσχεδιάζει κινούμενος μέσα στον χώρο

1 σχόλιο:

  1. Ενας Χάρτης που δείχνει τούς τόπους απο τους οποίους προέρχονται οι χοροί δεν θα έβλαπτε

    Ευχαριστώ
    Γιάννης Καυκούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή