Λαογραφικά στοιχεία
Η προέλευση του χορού είναι από το Κάρς και χορευόταν κυρίως από Έλληνες του Καυκάσου και της πρώην ΕΣΣΔ. Στην Ελλάδα το Κότσαρι απέκτησε πλέον Πανποντιακό χαρακτήρα αφού χορεύεται από όλα σχεδόν τα συγκροτήματα και είναι ίσως ο περισσότερο φημισμένος χορός μετά τον χορό Σέρα. Αν και είναι μεικτός χορός χρησιμοποιείται από ορισμένα συγκροτήματα σαν καθαρά αντρικός με πολεμικό ύφος αφού δημιουργήθηκαν και οι ανάλογες φιγούρες από τους χοροδιδασκάλους. (Συμβολή στην έρευνα του Ποντιακού χορού Ν Ζουρνατζίδη).
Εικάζεται ότι το όνομα του χορού προέρχεται από τον τρόπο που αυτός χορεύεται. Συγκεκριμένα, τα δύο κουτσά βήματα (κοτσά) εκτελούνται στα πρώτα τέσσερα μέτρα του χορού με χτύπημα της φτέρνας (στα Ποντιακά κότσ' ) στο έδαφος ενώ το άλλο πόδι ταυτόχρονα άρεται (δηλαδή ο χορός άρει το κότς΄ έτσι προκύπτει το Κότσαρι.
Ο χορός Κότσαρι παίζεται από όλα τα μουσικά όργανα χωρίς τραγούδι. Οι Αρμένιοι τον ονομάζουν Κοτσαρί, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του χορού με την ονομασία αυτή ενώ και το ύφος είναι επίσης διαφορετικό.
Βήμα:
Ο χορός είναι μεικτός δεξιόστροφος έχει 8 βήματα η λαβή είναι από τους ώμους, ενώ ο ρυθμός είναι δίσημος 2/4 ή 4/8
Πάτημα-χτύπημα του αριστερού ποδιού στον τόπο και ταυτόχρονη άρση του δεξιού προς τα πλάγια με τσάκισμα-λύγισμα του γόνατος (βήμα 1) πάτημα δεξιού ποδιού στο έδαφος με ταυτόχρονη άρση του αριστερού με κάμψη από το γόνατο (βήμα 2) πάτημα-χτύπημα του αριστερού ποδιού στον τόπο και ταυτόχρονη άρση του δεξιού προς τα πλάγια με τσάκισμα-λύγισμα του γόνατος (βήμα 3) κλότσημα δεξιού ποδιού λοξά αριστερά προς το κέντρο του κύκλου μπροστά και πάνω από το αριστερό (βήμα 4). Πάτημα δεξιού ποδιού προς τα δεξιά και λίγο πιο μπροστά από το αριστερό (βήμα 5) πάτημα του αριστερού ποδιού πίσω από το δεξί (βήμα 6) πάτημα δεξιού στην διάσταση δεξιά (βήμα 7) και κλείσιμο αριστερού δίπλα στο δεξί (βήμα 8).
επιμέλεια κειμένων και κινούμενης εικόνας: κ.Κοκοβίδης - κ.Σιδηρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου