Σελίδες


Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Άνδρο


Στην Άνδρο το βράδυ της Ανάστασης οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν. Την ημέρα της Ανάστασης τρώνε τον παραδοσιακό «λαμπριάτη», ψητό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με λαχανικά. Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ.

πηγή



Πάσχα στις Στενιές

Το χωριό γεμίζει ξανά κόσμο ειδικά το τελευταίο τετραήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι είναι αλήθεια αρκετά γραφικό , μπαίνοντας στο προαύλιο των δυο εκκλησιών να συναντάς το τραπεζάκι με ένα μάσκουλο-βαζο πάνω του και κάποιον απ' τους "μασκουλιέρηδες" να σου λέει: "Και του χρόνου.Κάτι για τα μάσκουλα;;;"  .Αγωνία για τα πόσα χρήματα θα μαζέψουν , μια και το μπαρούτι συνεχώς ανεβαίνει , όπως λένε οι ίδιοι και το έθιμο πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθεί.Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η συνάντηση των δύο Επιταφίων , το κλίμα πλαισιώνεται απο πολλές βεγγάλες , τακούνια , λολοφύσεκα και τράκες.
Το Μεγάλο Σάββατο τα μεσάνυχτα με το που σημάνει το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και ακουστεί το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" αμέσως όλα τα "πυρομαχικά" δίνουν το ανταγωνιστικό τους παρόν.
Την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα είναι πλέον όλα έτοιμα.Η πλατεία είναι πεδίο μάχης.Τα 4 σπίτια που βρίσκονται γύρω απο την Πλατεία είναι πραγματικά οχυρά αλλά συγχρόνως και παρατηρητήρια.Ο χώρος στην αυλή του Σχολείου γεμίζει απο αυτοσχέδια μπομπάκια , λαδάδες κλπ.
Την στιγμή που φτάνουν οι εικόνες στην πλατεία τότε είναι η σειρά της τράκας και πάνω σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα , ο υπόκοφως και επιβλητικός ήχος των μάσκουλων δίνει το παρόν του.Τα σμπάρα συνεχίζουν πιά αραιά , οι εικόνες συναντιώνται , συνεχίζουν την πορεία τους και σιγά σιγά ο κόσμος διαλύεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου