Σελίδες


Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η κυπριακή παραδοσιακή κολλαριστή βράκα

Ο παλαιότερος μορφολογικός τύπος της ανδρικής κυπριακής ενδυμασίας ξεχωρίζει για την κολλαριστή βράκα, ένδυμα εντυπωσιακό, που από νωρίς είχε αρχίσει να εξαφανίζεται λόγω της ιδιαιτερότητας της κατασκευής του. Σημαντική είναι η πληροφορία του Γ. Σ. Φραγκούδη (1901) ότι «άλλοτε η βράκα ήτο κολλαριστή και οι νέοι διερχόμενοι τα σοκάκια ήσαν υπερήφανοι δια το υχηρόν φρου- φρου, το οποίον επροκάλει η κίνησις της βράκας, ως μίαν φοράν οι κολλαριστές σκαρπέτες των Κυριών. Τώρα όμως η κολλαριστή βράκα, εξέλιπε, μέχρις ότου εκλείψει όλως διόλου το βρακί από τας πόλεις, ένθα θριαμβεύουν τα φράγκικα». Η κολλαριστή βράκα που βλέπεται πιο πάνω αποτελεί μοναδικό ίσως δείγμα κολλαριστής κυπριακής βράκας.

Το κολλάρισμα της βράκας με τη μέθοδο του γιαλώματος ή στιβλώματος με γυάλινο κύλινδρο, που εφαρμοζόταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θράκη, στη Λέσβο και τη Σκύρο, ίσως ήταν κάποτε γνωστό και στην Κύπρο, αλλά δεν επέζησε ως μέθοδος. Εδώ το κολλάρισμα, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, γινόταν κατά τον παραδοσιακό τρόπο με νισιαστό (ρυζάλευρο). Έβραζαν το ρύζι, το σούρωναν και αραίωναν με ζεστό νερό το ζουμί του.

Η φαρδιά πολύπτυχη βράκα είναι φτιαγμένη από λεπτό βαμβακερό ύφασμα, βαμμένο μαύρο και κολλαριστό. Τα ποδινάρια είναι φοδραρισμένα στο κάτω μέρος με άσπρο βαμβακερό πανί. Τα άκρα τους στολίζονται εσωτερικά με ριγωτό μεταξωτό σειρίτι, ενώ εξωτερικά περιτρέχουν το άνοιγμα τρεις σειρές μαύρα μεταξογάιτανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου