Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Σαρί Κουζ΄ Καρς
Ιστορικά στοιχεία
Είναι χορός που χορεύτηκε από Πόντιους των περιοχών Κάρς και ειδικότερα από το Καρακούρτ η καταγωγή των οποίων ήταν από την Χαλδία, το Απές και την Νικόπολη. Αυτοί μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το 1918 κατέφυγαν στο Κουμπάν του Καυκάσου και από εκεί στην Ελλάδα (Σάββας Καλεντερίδης, Ανατολικός Πόντος & Ν. Ζουρνατζίδης υλικό DVD). Σαν κύριο όργανο συνοδείας χρησιμοποιούσαν την λύρα-χωρίς τραγούδι-και λιγότερο τα υπόλοιπα. Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8 (2-3).
Βήμα
Μεικτός δεξιόστροφος χορός που χορεύεται σε κλειστό κύκλο που έχει 16 βήματα και η λαβή είναι από τις παλάμες με τα χέρια διαρκώς στην ανάταση ή στα 4 τριαράκια που γίνονται προς τα δεξιά κάθετα στο έδαφος.
Με στραμμένο το σώμα προς τα δεξιά και με ελαφριά κάμψη του σώματος εκτελούνται 4 τριαράκια προς τα δεξιά. Ξεκινάμε με δεξί τριαράκι (δεξί-αριστερό-δεξί) ακολουθεί αριστερό (αριστερό-δεξί-αριστερό) κ.λ.π., προσέχοντας το πόδι που ακολουθεί να μην προσπερνά το προπορευμένο και το σώμα λοξά δεξιά όταν τα χέρια βρίσκονται μόνιμα στην ανάταση ή σκυμμένοι προς την φορά του κύκλου όταν τα χέρια είναι κάθετα στο έδαφος (βήματα 1-8). Στην συνέχεια πατάμε στο δεξί πόδι και κάνουμε 4 τριαράκια του Τίκ Διπλόν στον τόπο (βήματα 9-16) με τα χέρια να ανεβαίνουν στην ανάταση όταν η αρχική λαβή τα θέλει κάθετα στο έδαφος
Eπιμέλεια : κ.Σιδηρόπουλος - κ.Κοκοβίδης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου