Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Ομάλ Κάρς
Ιστορικά στοιχεία
Το Κάρς είναι χτισμένο στον Καύκασο από τον 4ο μ.Χ. αιώνα σε θέση που θεωρείται απόρθητο φυσικό φυλάκιο και σημαίνει φρούριο. Είχε σαν πρώτους κατοίκους Βούλγαρους τουρανικής καταγωγής, ενώ από τον 9ο αιώνα -1053 μ.Χ γίνεται Αρμενικό κράτος. Μετέπειτα θα περάσει στα χέρια των Γεωργιανών μέχρι το 1394 χρονιά που εμφανίζεται ο Ταμερλάνος (Ταταρομογγόλος) ο οποίος θα την πολιορκήσει μέχρι αυτή να παραδοθεί. Τον 15ο αιώνα, η πόλη πέρασε διαδοχικά στην κυριαρχία των Περσών, των Τούρκων και των Γεωργιανών, ενώ στα τέλη του 17ου αιώνα εμφανίζονται η Ρώσοι που το καταλαμβάνουν αρχικά το 1828 και το παραδίδουν στους Τούρκους με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και αργότερα για 2η φορά το 1877 οι οποίοι το κράτησαν στην κατοχή τους για 40 χρόνια μέχρι το 1918, οπότε με την συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ το επέστρεψαν στην Τουρκία όπου και ανήκει μέχρι σήμερα.
Όταν το Κάρς πέρασε στην Ρωσική επικράτεια και τυπικά με την συνθήκη του Βερολίνου στα 1878 αποτελούνταν στην πλειοψηφία του από ντόπιους πληθυσμούς (Αρμένιους, Τούρκους, Κούρδους, Τουρκμένους, Καραπαπάχους) και από μετανάστες που ήρθαν από Ρωσία (Εσθονοί, Λιθουανοί, κ.λ.π) και από την Τουρκία (65.000 Έλληνες που εγκαταστάθηκαν σε 81 χωριά και 15.000 Αρμένιοι που παρέμειναν για πολλά χρόνια άστεγοι). Από την άλλη μεριά 100.000 περίπου μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν στα βάθη της Τουρκίας. Σύμφωνα με ρωσικές στατιστικές ο συνολικός πληθυσμός του νομού που είχε 18.250 τ. χιλ. έκταση, στα 1913, ήταν 321.954 ψυχές. Στοιχεία παρμένα από το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη Το Χρονικό του Κάρς.
Λαογραφικά στοιχεία
Ομάλ Κάρς ή Καρσλίδικον Ομάλ ή Ομάλ Παϊπούρτ είναι χορός από την περιοχή του Κάρς (περιοχή ανατολικά της Τραπεζούντας του Πόντου). Είναι δεξιόστροφος, ή λαβή με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες, έχει 6 βήματα που εκτελούνται σε ένα χρόνο και το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει έντονο τρέμουλο (σουστάρισμα).
Βήμα
(1ο βήμα) Πάτημα του δεξιού ποδιού προς τα πίσω & δεξιά στη διάσταση (2ο) το αριστερό πατά κοντά στο δεξί χωρίς να το περνά (3ο) το δεξί μετακινείται δεξιά (4ο) έρχεται και κλείνει το αριστερό δίπλα στο δεξί με χτύπημα και ελαφριά στροφή του σώματος δεξιά. Το αριστερό πατά αριστερά στην διάσταση (5ο βήμα δηλαδή στην νοητή περιφέρεια της αρχικής θέσης), (6ο) κλείσιμο-χτύπημα του δεξιού ποδιού δίπλα στο αριστερό με ελαφριά στροφή του σώματος αριστερά
Επιμέλεια:κ.Σιδηρόπουλος-κ.Κοκοβίδης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου