Σελίδες


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τα ήθη και έθιμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα

Του Βαγγέλη Γκιάτα

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας και τιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο μέσα στην Εκκλησία αλλά και εκτός αυτής δεδομένου ότι ο λαός την έχει εντάξει στην καθημερινότητά του στα ήθη και έθιμά του, σ’ αυτό που λέμε παράδοση.

Ήθη και έθιμα

Τώρα, σε ότι αφορά τα ήθη και έθιμα της ημέρας στην Καλαμπάκα, όπως συνηθίζεται, ανήμερα της γιορτής και πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα.
Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον Άγιο Αντώνιο,το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει η καμπάνα της Μεγάλης Εκκλησιάς, όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.
Πιστές στην παράδοση πολλές Καλαμπακιώτισσες το απόγευμα του Σαββάτου ανέβηκαν στον βράχο της «Μικρής Αιάς» αναβιώνοντας το έθιμο.
Τέλος να επαναφέρουμε στην μνήμη των μεγαλύτερων και το έθιμο όπου το απόγευμα της παραμονής της μεγάλης γιορτής αγόρια και κορίτσια ξεχύνονταν στους γύρο λόφους των χωριών τους μαζεύοντας αγριολούλουδα, κυρίως ανεμώνες, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στον παπά για να μοιραστούν στους πιστούς αμέσως μετά την θεία λειτουργία την επαύριο αφού βεβαίως τα ευλογούσε.
Δυστυχώς αυτή η ατμόσφαιρα απουσιάζει σήμερα από την Ελληνική ύπαιθρο «θύμα» κι αυτή της «σύγχρονης εποχής»!!!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου